Perustietoa inkontinenssista

Joka neljäs yli 40-vuotias mies kärsii jonkinasteisesta virtsankarkailusta, ja yhdelle kahdeksasta miehestä kehittyy inkontinessi jossain elämänsa vaiheessa. Paras keino ratkaisun löytämiseen on hankkia lisätietoa.

Piirroskuva, jossa 8 miestä 32:sta esitetään vaaleamman sinisellä

Miesten virtsarakko-ongelmien yleisimmät tyypit

Jos sinulla esiintyy jokin näistä oireista, voi kyseessä olla merkki jostakin yleisestä virtsarakko-ongelmasta:
  • jatkuva virtsaamistarve
  • vaikeudet virtsaamisen aloittamisessa
  • tiheä virtsaaminen öisin
  • katkonainen tai heikko virtsasuihku
  • tunne, ettei virtsarakko tyhjene virtsatessa
  • virtsan tiputtelu
 
Nämä oireet saattavat tuntua sekä epämukavilta että mahdollisesti noloilta, mutta apua on saatavilla. Paras tapa selvittää, mistä virtsarakko-ongelman tyypistä on kyse, on keskustella lääkärin kanssa. Lääkäri ymmärtää ongelman syyn, osaa sulkea pois muut ongelmat ja auttaa oikean hoidon löytämisessä.
 
Miesten virtsankarkailua on lukuisia eri tyyppejä, joihin on eri syyt. Lue seuraavaksi virtsankarkailun päätyypeistä.

Pakkoinkontinenssi

on miesten yleisin inkontinenssityyppi, joka viittaa äkilliseen, voimakkaaseen virtsaamistarpeeseen ja sen jälkeen tahattomaan virtsankarkailuun. Yksi miesten pakkoinkontinenssin pääsyistä on suurentunut , joka aiheuttaa rakon tyhjennysvaikeuksia ja saa tuntemaan toivomatonta virtsaamistarvetta – myös yöaikaan. Joissain tapauksissa kyseinen virtsaamistarve voi aiheutua virtsakivistä tai siitä, että jokin infektio ärsyttää virtsarakkoa. Tämä voi olla myös hermostoon tai aivoihin liittyvän sairauden, kuten aivohalvauksen, Parkinsonin taudin tai multippeliskleroosin, aiheuttama komplikaatio. Mutta joskus syytä ei tiedetä.

Ponnistusinkontinenssi

viittaa tahattomaan virtsankarkailuun, jota esiintyy, kun virtsarakkoon kohdistuu painetta, esimerkiksi aivastaessa, nauraessa tai jotain painavaa nostaessa. Sulkijalihas tai ja nivelsiteet, jotka tukevat virtsarakkoa, ovat liian heikkoja pitämään virtsan sisällä. Tämäntyyppinen ei yleensä ole yleistä miehillä, mutta joillekin miehille se saattaa kehittyä eturauhasleikkauksen jälkeen. 

Virtsaamisen jälkeinen tiputtelu

Tähän tilaan liittyy vähäistä tahatonta virtsankarkailua virtsaamisen jälkeen, ja se johtuu siitä, että virtsaputkeen jää virtsaa. Monilla yli 60-vuotiailla miehillä esiintyy virtsaamisen jälkeisestä tiputtelua, mutta sitä voi esiintyä nuoremmallakin iällä. saattaa johtua virtsaputkea ympäröivien lantionpohjan lihasten heikkoudesta. Jos tämä on syynä, ongelmaa voidaan hoitaa lantionpohjan lihasten harjoitteilla ja lypsämällä virtsaputkea rakon tyhjentämisen jälkeen.

Virtsaamisen jälkeinen tiputtelu

Kun virtsaa jää jäljelle virtsaputkeen, voi virtsaamisen jälkeen esiintyä tiputtelua. Virtsaputken ”lypsämisestä” voi olla apua. Tämä tapahtuu painamalla virtsaputkea kevyesti kivespussin takaa ja työntämällä näin jäljelle jäänyt virtsa ulos.

Vinkkejä paranemiseen

Virtsarakon hallinnan parantamiseen on useita eri keinoja. Kaikkein tärkein on suurentuneen eturauhasen diagnosointi ja hoitaminen. Kaksi lisäesimerkkiä, joista voi olla apua virtsaamispakon vähentämiseen, ovat lantionpohjan harjoitteet sekä alkoholin ja kofeiinin nauttimisen rajoittaminen. Paras keino aloittaa rakon saaminen takaisin hallintaan on keskustella lääkärin kanssa, jotta löytäisit parhaan ratkaisun juuri omaan tilanteeseesi.

Löydät lisää käyttökelpoisia vinkkejä ja neuvoja sekä hyödyllisiä harjoitteita verkkosivustoltamme. 

Oikean tuotteen valitseminen

On ratkaisevaa, että tiedät, mitkä tuotteet sopivat parhaiten juuri sinulle. Vuosien mittaan olemme auttaneet miljoonia miehiä ympäri maailmaa hallitsemaan inkontinenssia ja omaa elämäänsä. Voit liittyä joukkoon yksinkertaisesti valitsemalla oikean, tarpeisiisi sopivan inkontinenssituotteen