Virtsarakon hallintaa voi parantaa oikeiden harjoitusten avulla. Lantionpohjan lihasharjoitukset, jotka tunnetaan myös Kegel-harjoituksina, voivat auttaa ehkäisemään, vähentämään tai hallitsemaan virtsankarkailuongelmia.
Löydä lantionpohjan lihaksesi
Lantionpohjan lihasharjoitukset vahvistavat kyseisiä lihaksia ja auttavat hallitsemaan heikkoa virtsarakkoa ja virtsasuihkua. Ennen harjoitusten tekemistä on opeteltava löytämään . Hyvä keino tähän on yrittää katkaista virtsasuihku tai hidastaa sitä virtsatessa. Tähän käyttämäsi lihakset ovat lantionpohjan lihaksesi.
Virtsasuihkun katkaiseminen ja hidastaminen ei ole lantionpohjan harjoitus, eikä sitä pidä käyttää sellaisena, koska se voisi haitata normaalia tyhjennysrefleksiä. Se on yksinkertaisesti keino oikeiden lihasten löytämiseen.
Jos oikeiden lihasten löytäminen tuntuu vaikealta, voit kysyä neuvoa lantionpohjan lihaksiin erikoistuneelta fysioterapeutilta.
Neuvoja aloittelijoille
Aluksi saattaa olla helpompi tehdä lantionpohjan lihasten harjoituksia makuulla ollen, polvet hieman koukistettuna tyyny polvitaipeiden alla tai jalat nostettuna tuolille. Jonkin ajan kuluttua voit aloittaa harjoittelun istuen, seisten ja pöytään nojaten. Supistaminen tuntuu erilaiselta riippuen siitä, missä asennossa olet.
Eturauhanen ja virtsankarkailu eivät välttämättä ole kaikkien suosituimpia keskustelunaiheita. Silti on tärkeää tietää, miten ne vaikuttavat toisiinsa. Halusimme selventää aiheesta liikkuvia huhuja. Siksi kutsuimme Göteborgin Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan urologian osaston professorin ja ylilääkärin Ralph Peekerin keskustelemaan asiasta kanssamme.
Joka neljäs yli 40-vuotias mies kärsii jonkinasteisesta virtsankarkailusta, ja yhdelle kahdeksasta miehestä kehittyy inkontinessi jossain elämänsa vaiheessa. Paras keino ratkaisun löytämiseen on hankkia lisätietoa.