Yleinen sivuvaikutus
Jos iäkkäälle läheisellesi kehittyy dementia, hän saattaa muuttua erilaiseksi kuin aiemmin tuntemasi henkilö. Hän tarvitsee nyt enemmän kuin koskaan ennen rakkauttasi, hoivaasi ja ymmärrystä, etenkin jos hän on pidätyskyvytön.
Jos läheiselläsi on dementia, valmistaudu siihen, ettei hän välttämättä tiedä, milloin on mentävä vessaan. Hänelle alkaa ehkä sattua vahinkoja ja hän saattaa virtsata tai ulostaa housuihinsa. on dementian yleinen sivuvaikutus, joka vaatii runsaasti kärsivällisyyttä parhaan mahdollisen hoidon tarjoamiseksi. Tämän ovat monet hoitajat havainneet.
Miten käsitellä läheisen inkontinenssia
Alla ja seuraavilla sivuilla on tietoa inkontinenssista kärsivän dementikon hoidosta. Näiden tietojen avulla pidät läheisesi puhtaana ja hänen olonsa mukavana.
Inkontinenssituotteet ja dementia
Jotkut dementiaa sairastavat eivät välttämättä ymmärrä, miksi heidän on käytettävä mitään muuta kuin tavallisia vaatteita ja alusvaatteita. Läheisesi tilasta riippuen sinun on ehkä selitettävä tarkoin, miksi haluat hänen käyttävän inkontinenssisuojia tai inkohousuja. Rauhoita läheistäsi ja yritä tehdä näiden tuotteiden käytöstä osa hänen normaalirutiiniaan. Suojatuotteiden käytön lisäksi kannattaa ehkä suojata myös vuode, tuolit ja muut huonekalut. Tämä helpottaa päivittäistä puhtaanapitoa ja auttaa pitämään läheisesi ympäristön raikkaana ja puhtaana. Saat lisätietoja tutkimalla TENA-inkontinenssituotevalikoimaa ja hygieniatuotteitamme.
Miten vaatteiden vaihto on helpompaa
Kun henkilöstä tulee pidätyskyvytön, hänen vaatteensa on yleensä vaihdettava useammin. Jos hän kuitenkin sairastaa myös dementiaa, voi vaatteiden vaihto olla hänelle erityisen haasteellista ja lisäapu tarpeen. Voit helpottaa sekä omia toimiasi että läheisesi tilannetta varmistamalla, että vaatteet ovat helposti vaihdettavat. Vetoketjut ja tarrat ovat helpommin käsiteltäviä kuin hankalat napit ja nepparit. Kun onnistut tekemään vaihtoprosessista helpomman, läheisesi ei todennäköisesti ole niin ahdistunut eikä hämillään. Etenkin, jos hän pystyy pukeutumaan tai riisuutumaan vähäisemmällä avustuksella.
Ruokavalion muutos
Voit havaita, että läheisesi ruokavalion muuttaminen saattaa kohentaa hänen yleistä hyvinvointiaan. Huomaathan kuitenkin, että läheisesi saattaa vastustaa kyseisiä muutoksia, etenkin jos hän ei dementiansa takia enää pidä tai on alkanut pitää tietyistä ruuista. Voit varmistaa tasapainoisen ruokavalion keskustelemalla mahdollisista muutoksista hoitavan lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa. On tärkeää myös varmistaa, että läheisesi juo riittävästi. Yritä siis pitää silmällä hänen nesteen nauttimistaan ja varmistaa, että se on johdonmukaista.
Muutokset kotona
Voit tehdä läheisesi olon vielä mukavammaksi esimerkiksi sijoittamalla kannettavan wc:n tai wc-tuolin huoneeseen, jossa hän viettää eniten aikaa. Tästä on apua, jos läheiselläsi on vaikeuksia ehtiä vessaan ajoissa etenkin yöllä.
Voit kuitenkin joutua selittämään hänelle, miksi teet näin. On tärkeää, että huomioit läheisesi tunteet ja keskustelet hänen kanssaan ehdottamistasi muutoksista, sillä ne voivat olla hänelle arkoja puheenaiheita.
Virtsarakon hallinta lääkityksen avulla
Lääkäri voi määrätä lääkityksen, jolla hoidetaan virtsarakon virtsaamistarvetta. Tai lääkityksen, joka muuttaa sitä, kuinka usein virtsarakko ilmoittaa keholle alkavasta virtsaamisesta. Näillä lääkityksillä vähennetään yleensä tiheää virtsaamistarvetta, kun läheinen ei ehdi vessaan ajoissa.
Näillä lääkityksillä voi olla ummetuksen ja suun kuivumisen kaltaisia sivuvaikutuksia. Varmista, että saat tietoa sivuvaikutuksista. Näin voit seurata lääkityksen tehoa ja sivuvaikutuksia.
Peseytymisessä avustaminen
Hygienia on tärkeää – etenkin, jos läheisesi on pidätyskyvytön. Dementikkona hän saattaa kieltäytyä peseytymisestä ja vaatia enemmän sinun apuasi ja kärsivällisyyttäsi.