Mitä sinä voit tehdä?

Auta läheistäsi hänen inkontinenssivaivassaan

Jos läheisesi ei ole vielä käynyt lääkärillä, varaa hänelle aika mahdollisimman pian. Sinun on tiedettävä mahdollisimman paljon läheisesi tilasta. Silloin hän pystyy saamaan oikean hoidon. 
 
Lääkäri ei halua tehdä läheisesi oloa epämukavaksi. Tämän takia lääkäri luultavasti suositteleekin vähiten invasiivista saatavilla olevaa hoitoa. Hoitoon voi aluksi sisältyä elämäntapamuutoksia, fysioterapiaa sekä lääkinnällisiä laitteita (katso alla). Jos näillä ei päästä tulokseen, lääkäri voi antaa lähetteen erikoislääkärin vastaanotolle. Viimeisenä keinona erikoislääkäri voi suositella lääkitystä tai leikkausta. Ole kuitenkin huoleti, sillä yhdessä asiantuntijoiden kanssa voit auttaa läheistäsi hallitsemaan vaivaansa ja jatkamaan mahdollisimman normaalia elämää.
 
Sinä ja läheisesi saatatte tuntea olonne kiusaantuneiksi, kun yrität auttaa häntä inkontinenssiin liittyvissä asioissa. Se on luonnollista. Kyseessähän on kuitenkin henkilökohtainen asia. Voit silti tehdä paljonkin läheisesi hyväksi. Toivottavasti opitte olemaan nolostumatta – näin kumpikin pystyy olemaan tilanteessa rennommin. Jos hankit kaiken mahdollisen tiedon läheisesi tilasta, ymmärrät, mitä hän kokee. Näin voit tukea häntä juuri hänen tarpeidensa mukaan.  

Vinkkejä eri inkontinenssityyppejä varten

Oletko jo lukenut Inkontinenssityypit-osion? Siinä kuvataan joitakin yleisimpiä virtsankarkailumuotoja. Sieltä löydät varmaan läheisesi tilaa kuvaavan tyypin. 
 
Alla esitetään joitakin asiantuntijoiden vinkkejä, jotka auttavat sinua käsittelemään läheisesi inkontinenssityyppiä.
Apua ponnistusinkontinenssiin
Mieti ensin, minkälainen läheisesi elämäntyyli on. Muutamalla yksinkertaisella muutoksella voi olla suuri positiivinen vaikutus. 
  • Pidä huolta läheisesi nesteen nauttimisesta.
    Saatat luonnollisesti olla sitä mieltä, että hänen tulisi juoda vähemmän. Mutta liian vähäinen juominen väkevöittää virtsaa. Tämä puolestaan voi ärsyttää ja aktivoida virtsarakkoa. Suosittelemme, että läheisesi juo täysin normaalisti, aina kun hänellä on jano. Näin toimien virtsa pysyy terveen, vaalean oljen värisenä. Selvää on, että liika juominen vain lisää vessassakäyntitarvetta. Kannattaa siis yrittää ylläpitää tervettä tasapainoa.

  • Tiettyjä juomia kannattaa välttää.
    Muista, että jotkut juomat ovat diureettisia. Se tarkoittaa, että niiden juominen lisää wc-käyntejä. Diureettisiin juomiin kuuluvat kofeiinia sisältävät tee ja kahvi sekä alkoholijuomat. Tietenkin voit antaa läheisesi juoda näitä juomia silloin tällöin. Mutta on parasta olla tarjoamatta niitä liikaa.

  • Ota huomioon kalorimäärät.
    Ylipaino heikentää lantionpohjan lihaksia, mikä puolestaan voi aiheuttaa inkontinenssia. Voit auttaa läheistäsi pysymään kunnossa varmistamalla, että hänen ruokavalionsa on terveellinen ja ravitseva eikä sisällä turhia kaloreita.

  • Kannusta tupakanpolton lopettamista.
    Onko läheisesi tupakoitsija? Tupakointi itsessään ei aiheuta virtsankarkailua. Mutta tupakoinnin aiheuttama yskiminen voi tuottaa painetta virtsarakkoon. Yritä siis suostutella läheisesi vähentämään tupakointia tai lopettamaan kokonaan. Sekä hänen inkontinenssinsa että yleisterveytensä hyötyvät tästä. 

  • Kannusta liikkumaan.
    Onko läheisesi liikuntakykyinen? Tai voitko auttaa häntä pääsemään liikkeelle? Läheisesi voi saada virtsarakkonsa paremmin hallintaan tekemällä lantionpohjan harjoituksia. Tiedemiehet ovat havainneet, että jopa 70 % lievistä tai kohtalaisista inkontinenssitapauksista voi kehittyä parempaan suuntaan tai parantua kokonaan tällä tavoin. Läheisesi pitää kuitenkin tehdä oikeanlaisia lantionpohjan lihasharjoituksia – säännöllisesti kolmesta kuuteen kuukauteen. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa – vaikka läheisesi olisi 70- tai 80-vuotias, hän voi silti lievittää oireitaan. Asiantuntija voi suositella sähköisen stimulaation kaltaisia tekniikoita avuksi näiden harjoitusten suorittamiseen oikein. Lue lisää näistä harjoituksista.
Apua pakkoinkontinenssiin
Tätä inkontinenssimuotoa kutsutaan joskus yliaktiiviseksi virtsarakoksi. Kuten nimi kertoo, se tarkoittaa yllättävää ja pakottavaa tarvetta päästä vessaan. Tässä on joitakin vinkkejä, jotka auttavat sinua läheisesi hoidossa: 
  • Auta häntä pääsemään vessaan.
    Varmista, että läheisesi reitti vessaan on selkeä ja helppo kulkea.  Muista myös, että jos läheisesi on ainakin osittain liikuntakykyinen ja pukeissa, hänen vaatteidensa tulee olla helposti riisuttavia, ilman hankalia kiinnityksiä.

  • Auta läheistäsi harjoittamaan virtsarakkoaan.
    Pakkoinkontinenssissa virtsarakkoa voi ”kouluttaa”. Auta läheistäsi tässä kannustamalla häntä pidättämään suurempia virtsamääriä pidempään. Ja käymään vessassa harvemmin. Näin virtsarakko lakkaa ”liioittelemasta” vessaanmenotarvetta ollessaan vain puoliksi täynnä. Kouluttamisesta tulee ajan myötä helpompaa. Jopa 50 % tätä kokeilleista pakkoinkontinenssista kärsivistä on havainnut menetelmän tehokkaaksi.

Lantionpohjan lihasharjoitukset voivat myös auttaa joissain pakkoinkontinenssitapauksissa.

Apua sekainkontinenssiin
Kärsiikö läheisesi ponnistus- ja pakkoinkontinenssin yhdistelmästä? Tällöin on parasta keskittyä hallitsevampiin oireisiin ja yrittää hallita niitä ensin. Voit kehottaa läheistäsi aloittamaan lantionpohjan harjoitukset ponnistusinkontinenssin tai virtsarakon kouluttamisen pakkoinkontinenssin lievittämiseksi. Kun sitten pääoireet helpottavat, voitte aloittaa toisten oireiden käsittelemisen.
Apua toiminnalliseen tai neurologiseen inkontinenssiin
Estääkö fyysinen tai psyykkinen vamma läheistäsi pääsemästä vessaan ajoissa? Tai estääkö se läheistäsi hallitsemasta virtsarakkoaan?  Lääkäristä voi olla apua. Vaikka lääkäri ei voisikaan auttaa, voit silti helpottaa läheisesi tilannetta. 
 
Tärkeintä on minimoida mahdollisten vahinkojen vaikutus hyvillä inkontinenssituotteilla. Hyvin suunnitellut inkontinenssisuojat ja imevät itseensä kaiken vuotavan virtsan. Ne auttavat myös pitämään läheisesi olon raikkaana, kuivana, puhtaana ja miellyttävänä. 
 

> Tutustu TENA-tuotevalikoimaan.

Miten toimia vaikeammissa tapauksissa
Läheisesi tilasta riippuen lääkäri tai muu asiantuntija voi suositella yhtä tai useampaa seuraavista: 
  • Lääkinnälliset laitteet
    Lääkäri saattaa asentaa katetrin (putken, joka kiinnittyy virtsaputkeen) ja kannettavan pussin kaiken virtsan talteen saamiseksi. Tämä voi olla vain väliaikaista, etenkin jos johtuu leikkauksesta, josta läheisesi on toipumassa. Joudut ehkä vaihtamaan ja puhdistamaan läheisesi katetripussit, mutta se on helppoa oppia. On tärkeää ymmärtää, että katetri ei ole ratkaisu virtsankarkailulle vaan suurentuneelle eturauhaselle tai väliaikainen ratkaisu eturauhasleikkauksen jälkeen.

    Yleisimmin käytetyt apuvälineet virtsankarkailun yhteydessä ovat imukykyiset inkontinenssisuojat ja inkohousut. Ne on suunniteltu virtsankarkailua ja hajuja vastaan, ja saatavilla on eri kokoja ja imukykytasoja.

    > Tutustu TENA-inkontinenssituotteisiin.
Miten muuten voit auttaa
Mitä muuta voit tehdä auttaaksesi läheistä, joka kärsii toiminnallisesta inkontinenssista? Varmista, että läheisesi reitti vessaan on selkeä ja helppo kulkea. Jos läheisesi on ainakin osittain liikuntakykyinen ja pukeissa, hänen kannattaa käyttää helposti riisuttavia vaatteita, joissa ei ole hankalia kiinnityksiä.
Tarjoa läheisellesi vain parasta
Tutustu TENAn tehokkaisiin ratkaisuihin, joilla pidät läheisesi olon puhtaana ja mukavana – täällä voit tutustua TENA-tuotteisiin.