Läheisesi tarvitseman tuen määrä riippuu hänen fyysisestä ja psyykkisestä terveydentilastaan.
Hän ei ehkä pysty selviytymään päivittäisistä toimista entiseen tapaan. Hän saattaa esimerkiksi unohdella asioita. Tai jättää käymättä vessassa. Tai ehkä hänen mielialansa vaihtelee äkillisesti. Tämä osio on tarkoitettu sinulle, jos läheiselläsi on kyseisiä oireita. Löydät täältä käytännön vinkkejä, joiden avulla voit hoitaa paremmin pidätyskyvytöntä läheistäsi, jonka mielenterveys on heikentynyt. Suosittelemme kuitenkin hakemaan apua myös lääkäriltä.
Rutiinien luominen sinulle ja läheisellesi
Mielenterveysongelmista kärsivät henkilöt tuntevat olonsa paljon turvallisemmaksi noudatettaessa tiettyjä rutiineja. Tämä pätee etenkin inkontinenssituotteiden vaihtamiseen. Voit auttaa läheistäsi tuntemaan vähemmän ahdistusta ja rentoutumaan tekemällä kaiken samaan aikaan päivittäin. Ja sanomalla sekä tekemällä samat asiat suojia vaihtaessasi. Silloin läheisesi tietää, mitä on odotettavissa vaihtamisaikaan. Hän myös ymmärtää, miten tämä suojienvaihto ajoittuu aterioihin, nokosiin ja muihin toimiin, esimerkiksi TV:n katseluun, nähden.
Jos joskus joudut luovuttamaan hoitovastuusi jollekin toiselle henkilölle, on hyvä, jos hän ymmärtää rutiineitasi. Jos varahoitaja jatkaa hoitamista samoin kuin sinä, samoina aikoina, läheisesi tuntee todennäköisemmin olonsa turvalliseksi.
Oikeanlaisen ympäristön luominen
Tämä vaihtelee riippuen läheisesi kunnosta ja tilanteesta. Jos hän pystyy kävelemään vessaan itse, varmista, että reitti on esteetön. Yritä luoda mahdollisimman turvallinen ympäristö. Voit muokata ympäristöä sopivaksi sekä ostaa ja asentaa sopivia tuotteita ja palveluja. Tavoite on tehdä läheisesi käyttämästä tilasta mahdollisimman mukava ja turvallinen. Toimi näin, mahdollisimman pian:
- Tarkista kaikkien niiden huoneiden lattiat, joissa läheisesi saattaa liikkua. Ovatko lattiat liukkaita? Koituuko niistä mahdollisia vaaroja? Jos näin on...
- Asenna liukuesteteippiä mattojen alle ja heitä pois epätasaiset ja risaiset matot.
- Sijoita liukuestemattoja lattioille, jotka ovat usein märät, kuten kylpyhuoneeseen ja keittiöön. - Sijoita tukikaiteita kaikkialle, missä läheisesi niitä tarvitsee – esimerkiksi wc-istuimen viereen, suihkuun tai kylpyammeen viereen.
- Merkitse wc:n ovi selkeästi näkyvällä kyltillä. Kannattaa ehkä myös vaihtaa wc-istuinkansi kirkkaan väriseksi, jolloin se näkyy paremmin.
- Sijoita vessaan tai makuuhuoneeseen kannellinen roska-astia käytettyjä inkontinenssituotteita varten. Ilmapiiri pysyy miellyttävämpänä ja roskat poissa tieltä.
- Hoidettavasi haluaa ehkä myös käyttää mieluummin vaatteita, jotka on helppo riisua, esimerkiksi leveähelmaisia hameita ja verkkareita. Helposti riisuttavat vaatteet tekevät riisumisesta ja pukemisesta mukavampaa teille molemmille ja helpottavat läheisesi avustamista.
Hygienian tärkeys
Henkilökohtaisen hygienian hoito on meistä jokaiselle tärkeä päivittäinen rutiini. Se ei kuitenkaan ole helppoa eikä yksinkertaista hoidettaessa henkilöä, jonka fyysinen ja psyykkinen terveys ovat heikentyneet.
Dementiasta kärsivät voivat olla vähemmän yhteistyökykyisiä ja vastustaa kaikkia muutoksia. Läheisen hygieniasta huolehtiminen voi siksi vaatia runsaasti kärsivällisyyttä. Sinun on keskusteltava läheisesi kanssa enemmän ja käytettävä enemmän aikaa hänen pesemiseensä. Lue lisää aiheesta inkontinenssi ja dementia.
Ikääntyneen ihon hoitaminen
Saatatkin tietää, että iän myötä iho muuttuu herkemmäksi ja vaurioituu helpommin. Siksi se vaatii erityishoitoa hellävaraisella hygieniarutiinilla, joka auttaa ehkäisemään ihoärsytystä ja infektioita. Näin etenkin, kun läheisesi on pidätyskyvytön, sillä virtsa ja uloste voivat vahingoittaa ihoa. Sen lisäksi, että ikäihmisen hyvä hygienia suojaa ihon terveyttä, se myös rauhoittaa läheistäsi ja auttaa häntä tuntemaan olon puhtaaksi, mukavaksi, raikkaaksi ja terveeksi. Lisäksi se kohottaa läheisesi itsetuntoa.
Ihonhoitoon kuuluu kolme vaihetta: puhdistaminen, hoitaminen ja suojaaminen. Löydät ohjeita näiden vaiheiden suorittamiseen juuri ikääntyvää ihoa varten suunnitellut tuotteet tutustumalla TENA Ihonhoitotuotteisiin.
Inkontinenssituotteet
On tärkeää muistaa, että dementiasta kärsivä henkilö ei pidä muutoksista. Hän ei välttämättä ymmärrä, miksi teet jotain – esimerkiksi autat häntä hänen inkontinenssinsa suhteen. Siksi TENA Pants on suunniteltu näyttämään ja tuntumaan tavallisilta alushousuilta. Niiden käyttäminen tuntuu läheisestäsi mukavalta. Kokeneet hoitajat, myös hoitokodeissa työskentelevät, ovat kertoneet, että heidän hoidossaan olevat dementikot käyttävät melko mielellään näitä inkohousuja.
Ruokavalio ja nesteen nauttiminen
Jotkut inkontinenssista kärsivät huolehtivat juovansa liikaa ja joutuvansa siksi käymään vessassa liian usein. Siksi he haluavat ehkä juoda vähemmän. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia. Liian vähäinen juominen väkevöittää virtsaa ja muodostaa terveysriskin. Yritä siksi kannustaa läheistäsi juomaan normaalisti, aina kun hänellä on jano.
Ruoka-ajat ovat läheisellesi tärkeitä – eivät vain ruuan ja juoman saamisen takia, vaan myös siksi, että silloin on mahdollisuus viettää aikaa yhdessä toisten ihmisten kanssa. Vietä siis hetki läheisesi kanssa syöden ja kutsu myös joku perheenjäsen tai ystävä mukaan. Sinun seurasi ja mahdollisuus jutella ja nauraa yhdessä piristävät hänen mieltään. Yritä myös pitää ruoka-ajat säännöllisinä päivittäin.
Yhteenkuulumisen tunne
Jos läheisesi mielenterveys on heikentynyt ja liikuntakyky rajoittunut, hän ei välttämättä pysty nauttimaan vanhoista harrastuksistaan entiseen tapaan. Olipa läheisesi missä kunnossa tahansa, hän silti luultavasti haluaa, että pidät häntä kädestä, halaat häntä ja juttelet hänelle hellästi. On hienoa, jos pystyt keksimään jotain uutta yhteistä tekemistä – jotain, joka viihdyttää ja auttaa pitämään läheisesi yhteydessä toisiin ihmisiin.
Kokeneet hoitajat kertovat, että jopa pienten asioiden tekeminen yhdessä voi piristää läheisen päivää.
Älä viivyttele, vaan pyydä apua heti
Erityisen haasteellista on, kun hoidettavasi on dementikko, joka kärsii inkontinenssista. Kokeneet hoitajat kehottavat hakemaan apua ja tukea toisilta – perheenjäseniltä, ystäviltä tai kunnan tai valtion sosiaalipalveluista.