Virtsankarkailusta ja lantionpohjalihasten treenaamisesta on puhuttava enemmän!
Me TENA:lla olemme sitä mieltä, että jokaisen naisen tulisi saada elää juuri niin aktiivisesti kuin huvittaa – ilman huolta virtsankarkailusta. Joka kolmas suomalaisnainen kärsii vaivasta, mutta harva tietää, miten oireita voisi helpottaa ja ehkäistä. On selvää, että lantionpohjalihasten treenaamisesta on puhuttava enemmän.
Virtsankarkailu on luultua yleisempi vaiva
on vaiva, joka koskettaa monia naisia iästä riippumatta. Toisin kuin yleisesti luullaan, virtsankarkailu ei ole vain ikääntyneiden naisten vaiva. Osalla naisista virtsankarkailua esiintyy muutaman tipan verran silloin tällöin, kun taas toiset kärsivät säännöllisesti suuremmista määristä.
34 % naisista kärsii virtsankarkailusta.
Kolmasosalle virtsankarkailu on säännöllinen vaiva.
22 prosentilla virtsaa tulee karkailun yhteydessä yli teelusikallinen tai enemmän.
Naiset eivät saa riittävästi tietoa virtsankarkailusta
on yleinen ongelma. Naisilla ei kuitenkaan ole tietoa sen syistä tai keinoista, joilla vaivaa voi ehkäistä. Vain harva saa riittävästi tietoa terveydenhuollon kautta.
28 % ei tiedä, miten virtsankarkailua voi ehkäistä.
16 % vastaajista luulee, että tiheämpi virtsaaminen auttaa.
29 % on saanut tietoa terveydenhuollosta.
Vaikka virtsankarkailu on yleinen vaiva, siitä ei puhuta
on tabu, josta vain harva uskaltaa puhua – siitäkin huolimatta, että se on monille naisille tuttu vaiva.
65 % kokee, että virtsankarkailu vaikuttaa elämään
Yksi kolmesta kertoo, että virtsankarkailu vaikuttaa pukeutumiseen.
30 prosenttia karkailusta kärsivistä naisista sanoo, että pelko virtsankarkailusta vaikuttaa siihen, miten he pukeutuvat.
Puolet ei puhu vaivoistaan kenellekään.
Suurin osa naisista ei treenaa koskaan lantionpohjalihaksia
Lantionpohjalihasten treenaaminen voi lievittää virtsankarkailua – ja joissain tapauksissa jopa lopettaa vaivat. Silti vain harvat naiset tekevät lantionpohjalihasten harjoituksia säännöllisesti. Erityisesti nuoret naiset jättävät treenin välistä, vaikka siitä voisi olla paljon hyötyä jo nuorella iällä.
76 % tekee lantionpohjalihasten harjoituksia harvoin tai ei koskaan
Noin puolet ei muista tehdä lantionpohjalihasten harjoituksia
9 % pitää harjoituksia liian vaikeina
61 % on sitä mieltä, että harjoitusohjelma helpottaisi treenaamista
61 prosenttia naisista, jotka jättävät lantionpohjalihasten harjoitukset tekemättä, uskoo, että treenaaminen olisi helpompi aloittaa tietyn ajanjakson kattavan harjoitusohjelman tuella.
TENAn kolmen viikon menetelmä lantionpohjalihasten vahvistamiseen
Tutkimuksen virtsankarkailusta ja inkontinenssista toteutti mielipide- ja markkinointitutkimusyhtiö YouGov TENA-brändin toimeksiannosta. Kysely toteutettiin verkkokyselynä ajalla 8.–13.5.2018, ja siihen vastasi 1065 yli 18-vuotiasta suomalaista naista. Tutkimus liittyy TENA:n ”Jännitystä elämään” -kampanjaan, jonka tavoitteena on jakaa tietoa ja vinkkejä lantionpohjalihasten treenaamisesta kaikille naisille. Lue lisää tutkimuksesta täällä.