Miten vaihdevuodet voivat vaikuttaa mielenterveyteen

Vaihdevuosien aikana mielialan vaihtelu ja yleisen olotilan muutokset ovat yleisiä. Monet naiset kertovat olevansa ahdistuneita ja helposti ärsyyntyviä. Lisäksi heillä esiintyy ”aivosumua”, ja itsetunto on alhainen – ja kaiken kaikkiaan eräs aikakausi tuntuu päättyvän vaihdevuosiin. Monet tuntevat itsensä tässä elämänvaiheessa näkymättömiksi ja kamppailevat löytääkseen uuden paikkansa yhteiskunnassa.
 
Nämä tunteet aiheutuvat enimmäkseen kehon läpi käymistä hormonaalisista muutoksista. Pieni estrogeenipisara voi leikitellä tuhoisasti tunteillasi ja saada sinut tuntemaan vaikka mitä hirveää. 
 
Myös vaihdevuosien fyysiset vaikutukset, kuten kuumat aallot, päänsäryt ja niveljäykkyys, voivat ymmärrettävästi tehdä olon turhautuneeksi ja alakuloiseksi. 
 
Jos jokin näistä tunteista vaikuttaa tutulta, voit olla varma, ettet ole yksin. Lue lisää siitä, miten voivat vaikuttaa mielenterveyteen ja mitä voit tehdä luoviaksesi tämän elämänvaiheen läpi.

Vaihdevuosiin yleisesti liittyviä mielenterveysongelmia

Alakuloisuus vaihdevuosien aikana
Vaihdevuosien aikana ilmenevät hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa heikon itsetunnon ja alakulon kaltaisia tuntemuksia. Tämä johtuu siitä, että estrogeeni, joka kontrolloi kuukautiskiertoa, vaikuttaa myös serotoniiniin, joka puolestaan edistää hyvinvoinnin ja onnellisuuden tunteita. 
 
Jos olet aiemmin ollut masentunut, saatat huomata tuttujen tunteiden palaavan, mikä voi olla pelottavaa. Muista kuitenkin, että nämä tunteet ovat erittäin yleisiä vaihdevuosien aikana, niitä voidaan hoitaa, ja ne ovat ohimeneviä.
 
Ahdistus vaihdevuosien aikana
Tietyt vaihdevuosioireet voivat synnyttää ahdistusta tai liittyä siihen. Kuumat aallot saattavat tuntua paniikkihäiriökohtaukselta, sillä kummankin tilan aikana sydän tykyttää ja olo tuntuu kuumalta ja hiostavalta.  
 
Vaihdevuosien aikana saattaa ilmetä myös univaikeuksia, ja väsymyskin voi laukaista ahdistuneisuuden tunnetta. 
 
Mielialan vaihtelu vaihdevuosien aikana
Mielialan vaihtelut ovat yleinen vaihdevuosioire. Laskevat estrogeenitasot laukaisevat mielialan muutoksia, eivätkä asiat tunnu olevan yhtä hallussa kuin tavallisesti.
 
Tämä voi ymmärrettävästi vaikuttaa näkemykseen omasta itsestä ja rasittaa myös ihmissuhteita. Ole kuitenkin avoin ja rehellinen itsellesi ja läheisillesi. Kun kerrot, mitä koet, pääset ehkä itse helpommalla tämän elämänvaiheen läpi, ja samalla autat läheisiäsi ymmärtämään, mistä on kyse.
 
Vaihdevuosien fyysiset tekijät, jotka voivat vaikuttaa mielialaan 
Monet vaihdevuosien fyysisistä oireista tunnetaan hyvin. Näitä ovat esimerkiksi painonnousu, päänsäryt ja nivelkipu. Mikä tahansa näistä oireista voi tehdä olon alakuloiseksi, vaikka kaikki muuten olisikin hyvin. Kaiken tämän lisäksi vaihdevuosien aikana voi myös esiintyä inkontinenssia. Siihen taas voi liittyä muita ongelmia, jotka vaikuttavat omaan olotilaan – mutta toivottavasti me voimme auttaa tässä.

Säilytä itseluottamuksesi vaihdevuosien aikana

Kaikki edellä mainitut tunteet voivat vaikuttaa itseluottamukseen ja itsetuntoon, mutta voit opetella hallitsemaan näitä tunteita ja pysyttelemään itsevarmana vaihdevuosien aikana:
  • Olet jo oikealla tiellä: lue vaihdevuosista, jotta ymmärrät, mitä kehossasi tapahtuu ja mitä voit tehdä ehkäistäksesi ja lievittääksesi vaihdevuosioireita. Tieto ja ymmärrys ovat avaimia oireiden ehkäisyyn ja vähentämiseen.
  • Tarkkaile mielialaasi ja tunnista mahdolliset tunnemallit. Laukaiseeko jokin tietty tilanne surun tai ahdistuksen? Yritä silloin välttää näitä tilanteita, jos vain voit.
  • Uni on erittäin tärkeää. Vaihdevuosien aikana nukkuminen saattaa olla vaikeampaa. Yritä parantaa unen laatua pitämällä elämäntyylisi mahdollisimman positiivisena. Vältä kahvin, teen, virvoitus- ja energiajuomien nauttimista kuusi tuntia ennen nukkumaan menoa, sillä ne voivat vaikuttaa virtsaamistiheyteen ja aiheuttaa nokturiaa. Lopeta tupakointi ja yritä minimoida stressi.
  • Minimoi stressiä valintojen avulla: liiku säännöllisesti, syö terveellisesti ja pidä verensokeritaso tasaisena. Meditoinnista voi myös olla apua. 
  • Huolehdi siitä, että ruokavaliosi on ravitseva. Tasapainoinen ruokavalio antaa energiaa, vähentää stressitasoa ja auttaa nukkumaan paremmin. Myös suolisto toimii hyvin, mikä puolestaan voi tehostaa serotoniinin tuotantoa. Epäsäännölliset ja runsaat kuukautiset ovat yleinen osa perimenopaussia ja voivat aiheuttaa raudan puutosta ja sitä kautta väsymystä. Kompensoi tätä syömällä runsaasti rautaa sisältäviä ruoka-aineita tai käyttämällä rautavalmisteita.
  • Keskustele ystävien, perheesi tai muiden vaihdevuosia läpi käyvien naisten kanssa. Muista, että et ole yksin. Tukea voi saada myös liittymällä Facebook-ryhmään tai muille foorumeille.
  • Oireiden ilmaantumistiheys ja voimakkuus vaihtelevat henkilöstä toiseen. Vaikka ystävälläsi olisikin ollut aivan hirveät , sinun kohdallasi asia voi olla täysin päinvastoin.
  • Muista, että tuntemuksesi ovat normaaleja ja että jokainen nainen käy läpi tämän saman vaiheen elämänsä aikana. Muista myös, että voit hallita tilannetta sekä ehkäistä ja minimoida oireita monin eri tavoin.
  • Älä piiloudu, vaan ota tämä vaihe rohkeasti vastaan. Kerro kokemuksistasi muille. Yllätyt, kuinka monet naiset – nuoret ja vanhat – hyötyvät kokemuksistasi ja haluavat kuulla, mitä kerrottavaa sinulla on. 
  • Jos koet inkontinenssia vaihdevuosien aikana, kokeile huomaamattomia ja tehokkaita TENA Lights Sensitive -pikkuhousunsuojia. Olosi pysyy raikkaana ja varmana, kun suoja imee kosteuden iholta nopeasti ja on samalla riittävän hellävarainen kaikkein herkimmällekin iholle.

Apua ja tukea vaihdevuosiin

Jos ahdistus, alakulo tai mielialan vaihtelut vaikuttavat päivittäiseen elämääsi tai ihmissuhteisiisi ja elämä on yhtä taistelua, kerro asiasta lääkärillesi. Apua on tarjolla, eikä sinun tarvitse yrittää selvitä yksin. Lääkäri saattaa ehdottaa avuksesi vaihdevuosien ajalle hormonikorvaushoitoa, muita lääkkeitä tai keskusteluapua.

Lisälukemista